Czytaj dziecku - pokaż świat

MISJA, CELE, WARTOŚCI?

W dzisiejszych czasach czytelnictwo zostało zagrożone przez ogromny postęp w rozwoju cyfryzacji i technologii informatycznych. Internet oraz wszechobecne środki masowego przekazu zaczęły zastępować tradycyjne książki i prasę drukowaną. Oznacza to bowiem znaczący spadek zainteresowania ze strony czytelników, w szczególności w sektorze dziecięco-młodzieżowym. Fundacja Wydawnictwa Martel wychodzi temu problemowi naprzeciw, poprzez wdrażanie innowacyjnych, efektywnych, a co ważne- skutecznych rozwiązań. Ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna:"Czytaj dziecku- pokaż świat" jest tego najlepszym przykładem. Projekt ma na celu propagowanie pozytywnych wzorców, zachowań i wartości wśród najmłodszej grupy docelowej czytelników mowa oczywiście o dzieciach. Kampania skierowana jest przede wszystkim do najmłodszych pacjentów przebywających na szpitalnych oddziałach dziecięcych w różnych zakątkach kraju, aby uatrakcyjnić, a zarazem umilić im pobyt w trakcie hospitalizacji. Edukacja, zabawa, przygoda i rozwój intelektualny, to tylko jedne z nielicznych wartości, które będą czekać na najmłodszych pacjentów w biblioteczkach Fundacji Martel, zlokalizowanych na szpitalnych korytarzach. Każde dziecko - dosłownie i w przenośni- znajdzie coś dla siebie, dzięki nieograniczonemu, a co ważne- bezpłatnemu dostępowi do bogatego asortymentu: bajek, czytanek czy kolorowanek Wydawnictwa Martel. Wesprzyj nasze działania i przyłącz się do kampanii:"Czytaj dziecku- pokaż świat"! Spraw, aby smutek i łzy zamieniać na radość i uśmiech na dziecięcych twarzach.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
Janusz Korczak

Celem naszej kampanii jest zapewnienie swobodnego, nieograniczonego, a co ważne- bezpłatnego dostępu do książek, bajek, czytanek i kolorowanek dla dzieci odbywających hospitalizacje w szpitalach na terenie całego kraju. Mamy nadzieję, że poprzez naszą misję przy wsparciu naszych patronów honorowych i medialnych, dotrzemy do ludzi Wielkich Serc, którzy zechcą wesprzeć kampanię, a tym samym zostać opiekunami biblioteczek Fundacji Martel.

DLACZEGO SZPITALNE ODDZIAŁY DZIECIĘCE?

Globalna pandemia koronawirusa spowodowała przewartościowanie w wielu sferach i strukturach społecznych, gospodarczych oraz biznesowych. Najbardziej dotknięty w skutkach został sektor służby zdrowia, który poprzez wdrażanie całej gamy obostrzeń na pierwszej linii frontu z niewidzialnym wrogiem, był zmuszony do wprowadzenia surowych restrykcji, które niestety najbardziej uderzyły w pacjentów, przede wszystkim tych najmłodszych. Setki dzieci odbywających hospitalizacje lub długoterminowe leczenie zostało z dnia na dzień pozbawionych kontaktu ze swoimi rodzicami, rodzeństwem i najbliższymi. Poprzez naszą kampanię chcemy wyjść temu problemowi naprzeciw i malować radość oraz uśmiech na twarzach małych, dzielnych pacjentów. Wprowadzać ich do magicznego, barwnego świata poprzez nasze kolorowanki i bajki, aby choć w małym stopniu wynagrodzić im rozłąkę i tęsknotę za najbliższymi.

KIEDY RUSZAMY Z NASZĄ MISJĄ I GDZIE O NAS USŁYSZYSZ?

Inauguracja ogólnopolskiej kampanii społeczno- edukacyjnej: "Czytaj dziecku- pokaż świat" zaplanowana jest na 03.09.2021r w Warszawie. Podczas trwania uroczystości zostanie przedstawiona szlachetna idea projektu, jak również jej najważniejsze cele programowe. Podczas konferencji prasowej poznamy Ambasadorów kampanii, a także partnerów głównych, strategicznych, honorowych i patronów medialnych. Punkt kulminacyjny wydarzenia, to prezentacja spotu telewizyjnego, który będzie emitowany w paśmie audycji społecznych na antenach Telewizji Polskiej, a także za pośrednictwem mediów społecznościowych w internecie. Dzięki tym działaniom, będziemy chcieli jeszcze efektywniej docierać do ludzi Wielkich Serc, aby przyłączali się do nas i pomagali propagować czytelnictwo wśród najmłodszych pacjentów.

Śledź nas na bieżąco, na naszym oficjalnym fanpage'u: KLIKNIJ Tutaj

JAK MOŻESZ POMÓC ANGAŻUJĄC SIĘ W NASZE DZIAŁANIA?

Wystarczy, że zechcesz zostać opiekunem jednej z naszych biblioteczek Fundacji Martel w Twojej okolicy, i zadeklarujesz swoje wsparcie na długoterminowy okres. Pomoc ze strony lokalnych przedsiębiorców, władz samorządowych czy ludzi dobrej woli jest niezwykle istotna i wymierna w naszej misji szerzenia dobra poprzez propagowanie czytelnictwa wśród najmłodszych pacjentów. Dołącz do nas już dziś! To naprawdę proste!

Organizator:

Partner główny: